Wat gaan gemeenten doen met de modelverordening VTH?

  1. Home
  2. navigate_next
  3. Kwaliteitscriteria
  4. navigate_next
  5. Wat gaan gemeenten doen met de modelverordening VTH?

De wetwijziging VTH (onderdeel van de Wabo) ligt ter bespreking in de Tweede Kamer en zal in juni plenair worden behandeld. In het voorgestelde artikel 5.4 Wabo komt te staan dat de kwaliteitseisen voor de benodigde deskundigheid en minimum beschikbaarheid niet bij AMvB worden opgelegd maar per verordening. Hiervoor stelt de VNG samen met het IPO 1 modelverordening op die voor 1 juli 2015 gereed dient te zijn. De verordening dient vervolgens per 1 januari 2016 te zijn vastgesteld door de gemeente. De ontwikkeling van de verordening verloopt volgens tijdsplanning. De vraag is of de gemeenten de modelverordening integraal gaan overnemen of gaan ze voor een eigen invulling?

De modelverordening gaat namelijk verder dan de wet voorschrijft. De wet beschrijft uitsluitend een verplichting voor om te komen tot een verordening voor het kwaliteitsniveau van de uitvoering van het basistakenpakket. Voor de achterblijvende taken en thuistaken geldt deze verplichting niet. In de concepten van de voorgestelde modelverordeningen is het kwaliteitsniveau van de uitvoering voor alle taken opgenomen op basis van de kwaliteitscriteria 2.1. De vraag is dus of de gemeenten de modelverordening links laten liggen of nemen ze de regie in eigen hand en maken ze een eigen verordening? En welke stappen dien je te doorlopen om te komen tot een uniforme verordening?

Verschillende initiatieven worden genomen. In Friesland is bijvoorbeeld een werkgroep gestart: ‘Samen zijn wij kwaliteit’ waarin de gemeenten samen met de omgevingsdienst een eigen Friese invulling geeft voor om te komen tot het kwaliteitsniveau voor zowel de basistaken als de achterblijvende taken. MasterMeester helpt gemeenten bij het invulling geven aan deze problematiek zodat gemeenten een verordening op maat krijgt die recht doet aan het kwaliteitsniveau van zowel de basistaken als de achterblijvende taken. We helpen u in dit proces door te organiseren en/of te faciliteren in de vorm van inventariseren, analyseren, opstellen en voorbereiden van verordeningen of beleid.

Menu