Zelfevaluatietool kwaliteitscriteria verplicht?

  1. Home
  2. navigate_next
  3. Blog
  4. navigate_next
  5. Zelfevaluatietool kwaliteitscriteria verplicht?

Bilthoven, 3 juli 2012 – Bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe Wet Vergunningverlening, toezicht en handhaving (Vth)[1]. Bij vaststelling van deze wet kan het gebruik van de zogenaamde Zelfevaluatietool kwaliteitscriteria in de nabije toekomst verplicht worden gesteld. Gemeenten, provincies, milieudiensten en samenwerkingsverbanden krijgen tot 1 januari 2015 de tijd om ervoor te zorgen dat hun uitvoering van de Vth aan de kwaliteitseisen voldoet. Gebleken is echter dat veel organisaties de Zelfevaluatietool nog niet hebben toegepast. MasterMeester biedt ervaring en deskundige ondersteuning bij het invullen en het verwerken van de resultaten.

Achtergrond Zelfevaluatietool kwaliteitscriteria

In juni 2009 hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en het Rijk afgesproken dat er kwaliteitscriteria worden ontwikkeld en vastgesteld waaraan vergunningverlening, toezicht en handhaving moeten voldoen.

yes-no

Sinds 1 januari 2011 is er een online hulpmiddel ontwikkeld en beschikbaar – de zelfevaluatietool – waarmee gemeenten, provincies en samenwerkingsverbanden aan de hand van deze kwaliteitscriteria kunnen vaststellen wat met betrekking tot de Vth al goed geregeld is en waar nog verbeteringen mogelijk zijn. Inmiddels is er een nieuwe set kwaliteitscriteria 2.1 vastgesteld met nieuwe spelregels.

Ervaring en deskundigheid vereist

De Zelfevaluatietool is erg gedetailleerd en bevat een grote hoeveelheid vragen. Gebleken is bovendien dat veel vragen lastig te interpreteren zijn. Het invullen en reviewen van de tool kost organisaties dus veel capaciteit, en dat terwijl de tijd dringt. Immers voor 1 januari 2015 moet de uitvoering en handhaving van taken die niet aan de RUD zijn overgedragen, aan de kwaliteitseisen voldoen. Een externe auditing kan daarom uitkomst bieden. MasterMeester ondersteunt al geruime tijd overheden bij het invullen en uitwerken van de Zelfevaluatietool en heeft daarmee een unieke schat aan kennis en ervaring opgebouwd.

Ankie Nooijen, partner bij MasterMeester: “Met ons eigen team hebben we inmiddels 38 gemeentes ondersteund bij het invullen van de tool. Hiermee helpen we hen een uniform en onafhankelijk beeld te krijgen van de prioriteiten voor verdere kwaliteitsverbetering, mede dankzij het vergelijken van de eigen prestaties met die van andere organisaties.”

“Gemeentes realiseren zich vaak niet dat het gebruik van de Zelfevaluatietool straks zeer waarschijnlijk verplicht kan worden gesteld door het bestuur. Omdat uitvoering ervan en met name het daaropvolgende traject van verbetering en samenwerking met andere partijen tijdrovend is, adviseren we organisaties hier zo gauw mogelijk mee te starten,” aldus Nooijen.

Over MasterMeester

MasterMeester is de specialist in specialisten op het gebied van juridische expertise binnen de publieke sector. MasterMeester onderscheidt zich dankzij haar focus op kwaliteit, persoonlijke relaties en specialisatie. Denk daarbij specifiek aan o.a. de wet Bibob, Nieuwe Drank- en Horecawet, Natuurrecht, Wet Kinderopvang, Wabo en Ruimtelijke Ordening. Meer informatie op www.mastermeester.nl

Contact

Ankie Nooijen, partner MasterMeester

Telefoonnummer: 06-46624673, Email: anooijen@mastermeester.nl

[1] Het wetsvoorstel betreft een wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en heeft als doel de eerder gemaakte afspraken over de omgevingsvergunningen, toezicht en handhaving te borgen, zodat partijen zich aan deze afspraken houden. Bij vaststelling van deze conceptwet Vth kan op basis van artikel 5.29 Wabo het gebruik van de zelfevaluatietool worden voorgeschreven bij algemene maatregel van bestuur voor de zogenaamde achterblijvende taken (taken die niet worden overgedragen aan de RUD). Aan de hand daarvan moeten B&W jaarlijks aan de gemeenteraad rapporteren over de uitvoering van deze taken.

Menu